Acronytril Butadieen Styreen (ABS)

ABS is in de volksmond één van de bekendste kunststoffen. Het materiaal is een zogenaamde copolymeer. Deze kunststof valt op door de hoge slagvastheid die verkregen wordt door toevoeging van butadieen (een synthetisch rubber). Het materiaal heeft een behoorlijke oppervlaktehardheid en is daardoor erg krasvast.

Het materiaal is standaard niet zelfdovend. Op verzoek is het mogelijk om het materiaal te voorzien van een brandnorm (minimale productdikte 2mm). Tevens wordt het materiaal veelvuldig gebruikt als basis voor een co-extrusie toepassing. Hierbij wordt gedurende de productie op het ABS bijvoorbeeld een transparante PMMA of PC toplaag aangebracht, om zo tot een optisch als mechanisch acceptabel product te komen.

Bij Heku Kunststoffen wordt veel gebruik gemaakt van ABS. Ongeveer 85% van onze opdrachten wordt vervaardigt middels het ABS materiaal. Dit omdat het een fijn materiaal is om te vormen. Zo kan er bijvoorbeeld van alles worden toegevoegd aan het materiaal, zoals een UV stabilisator en een brandwerende laag.

Overige kenmerken:
- Soortelijke massa circa 1,07 g/cm3
- Gebruikstemp. tussen -35 en +90°C

Toepassing:
Het materiaal ABS zien we onder andere vaak terug komen in de automotive sector. Veel onderdelen van een auto worden gemaakt van ABS, neem een bumper hierbij als voorbeeld. Maar ook de onderdelen van een touringcar zijn bijna allemaal van ABS gemaakt. Een ander bekend voorbeeld is het legoblokje, tevens van ABS. Maar ook in de zorg zien we het materiaal veelvuldig terugkomen.

Klaar om meer te ontdekken?

Bel ons vandaag nog voor een vrijblijvende offerte!

Het Proces

Of wij uw idee aangeleverd krijgen vanaf een schets, een mondeling toegelicht idee of een electronische-file, wij zijn binnen ons bedrijf in staat het gehele proces tot een succes te maken. Vanaf het idee tot het daadwerkelijke kunststof eindproduct.

Onze vacuümvormafdeling met een 4-tal uiterst moderne, computergestuurde vacuümvormmachines is in staat van kunststofplaatmateriaal met een dikte van maar liefst 16 mm en een maximaal formaat van 1900 x 1400 mm tot een product te vervormen. Het product kan hierbij in het midden ook nog eens 1000 mm hoog zijn!