Vacuumvormen

Vacuümvormen is een relatief goedkope manier om een kunststof product in een kleine oplage te realiseren. Bij vacuümvorming wordt een product gevormd door het verwarmen van een kunststof plaat. Door middel van luchtdruk (onderdruk) wordt het materiaal in of over de vormmal getrokken. Hierbij kan er gebruik gemaakt worden van zowel een positieve als een negatieve mal.

Onze vacuümvormafdeling is voorzien van uiterst moderne en computergestuurde vacuümvormmachines. Deze machines zijn in staat om kunststofplaatmateriaal (met een dikte van maar liefst 16 mm en een maximaal formaat van 1850 x 1350 mm) te vormen tot het juiste product. In het midden kan het product maximaal 800 mm hoog zijn.

Positief of negatief vormen
Op het gebied van vacuümvormen is er de keuze uit positief en negatief vormen. Wanneer we het hebben over positief vormen, dan vormt de vorm zich om iets heen. Wanneer een vorm wordt ingezogen tijdens het vacuümvormen, spreken we van negatief vormen.

Het grote verschil tussen de twee manieren van vormen heeft te maken met de dikte en de structuur. In het geval van positief vormen is de binnenzijde van een product maatgevend. Bij de negatieve vorm is juist de buitenzijde maatbepalend.

De verschillen
Maar welke manier van vormen is nu het beste? Dit is wederom zeer afhankelijk van de toepassing. Wanneer we kijken naar positief vormen, dan kunt u dit zien als een laken. Wanneer deze wordt ingestopt, wordt het kunststof onderin zeer dun. Wanneer het gaat om een zichtzijde, dan wordt de mal voornamelijk negatief gevormd.

Ondanks dat er over het algemeen voornamelijk gebruik wordt gemaakt van positief vormen (ongeveer 80%), is de bepaling afhankelijk van de uiteindelijke toepassing. Maar ook de oppervlakte bepaald wat wel of niet mogelijk is en wat voor soort dikte plaat hiervoor ingezet wordt.

Voorbeelden
Vanuit de projecten van Heku Kunststoffen is het verschil tussen positief en negatief vormen duidelijk toe te lichten. Neem het Mona project als voorbeeld, deze mal is negatief gevormd. Het eindresultaat omvatte een muur van Mona toetjes voor op het hoofdkantoor. Bij dit eindproduct draaide het om een ‘zichtzijde’.

Het positief vormen daarentegen is regelmatig terug te zien in onder andere de stallenbouw, voor bijvoorbeeld golfplaten op een dak. De onderzijde van de golf dient namelijk aan te sluiten op de volgende. Iets wat ergens overheen wordt geplaatst, wordt altijd positief gevormd.

Klaar om meer te ontdekken?

Bel ons vandaag nog voor een vrijblijvende offerte!

Het Proces

Of wij uw idee aangeleverd krijgen vanaf een schets, een mondeling toegelicht idee of een electronische-file, wij zijn binnen ons bedrijf in staat het gehele proces tot een succes te maken. Vanaf het idee tot het daadwerkelijke kunststof eindproduct.

Onze vacuümvormafdeling met een 4-tal uiterst moderne, computergestuurde vacuümvormmachines is in staat van kunststofplaatmateriaal met een dikte van maar liefst 16 mm en een maximaal formaat van 1900 x 1400 mm tot een product te vervormen. Het product kan hierbij in het midden ook nog eens 1000 mm hoog zijn!